Afganistan. Dezastrul continuă

Afganistan. Dezastrul continuă
Publicat: 31/05/2017, 22:19

În conferința de presă care a precedat mini-summitul de la Bruxelles, secretarului general Jens Stoltenberg i s-au pus, între altele, două întrebări legate de Afganistan. De ce, de peste un deceniu, în care am văzut ce i-a oferit NATO, țara nu e încă stabilă? Răspuns fără răspuns, de propagandist politic: „Există multe provocări în Afganistan și n-a spus nimeni că situația va fi ușoară, când NATO și-a încheiat operațiunile de luptă, în 2014. Dar am realizat multe. Am avut capacitatea de a pregăti și a forma forțe afgane care acum își pot asuma responsabilitatea pentru securitatea propriei țări. Aceasta e o realizare enormă și important. Iar afganii dovedesc profesionalism și curaj în felul cum gestionează situația de securitate în Afganistan”.

(Forțele de securitate afgane sunt la fel de bine antrenate precum cele irakiene – adică lamentabil, iar motivele eșecului sunt aceleași în ambele țări, începând cu corupția care domnește în toate structurile. Asta în ce privește profesionalismul. Cât despre curaj, în zone tribalizate curajul se definește după caz).

A doua întrebare pe care a primit-o Stoltenberg a fost chiar din partea agenției naționale de presă de la Kabul: „NATO se alătură coaliției anti-ISIS. Se va alătura NATO Statelor Unite, în Afganistan, împotriva ISIS și, dacă da, își va lua NATO de la capăt misiunea de luptă?”. Răspunsul: „NATO va continua misiunea de instruire, asistență și consiliere în Afganistan. Ne vom referi la aceasta în reuniunea de astăzi. De asemenea, vom decide spre sfârșitul anului acestuia nivelul exact al trupelor. Nu ne vom întoarce la operațiuni de luptă. Scopul nostru este de a instrui forțele afgane, pentru a le permite să-și intensifice eforturile în stabilizarea țării, în contracararea talibanilor, dar și în lupta împotriva diverselor grupări teroriste din Afganistan, inclusiv ISIS” etc. etc. etc. .

Cu vreo zece zile înainte de a-și însoți comandantul suprem, pe Donald J. Trump, la inaugurarea noului sediu al NATO de la Bruxelles, șeful Pentagonului, generalul Mattis, a cerut celor 28 de aliați din NATO să se gândească la sporirea efectivelor din Afganistan cu până la 5.000 de militari. Momentan acolo se mai află, după retragerea din decembrie 2014, 8.400 de soldați americani și 5.000 de instructori NATO.

De peste 15 ani asistăm la spectacolul, sângeros și foarte costisitor (în jur de două trilioane de dolari), al marelui eșec american în Afganistan. Mai precis din 7 octombrie 2001, când a demarat Operatiunea Enduring Freedom. Și cam de când „ultimul mare orientalist”, „cel mai influent istoric al Islamului și al Orientului Mijlociu”, Bernard Lewis (din ale cărui cărți, recunosc, m-am hrănit), susținătorul invadării Irakului – care astăzi împlinește 101 ani (mulți înainte!) – a intrat în anturajul creierelor lui Bush Jr.: Wolfowitz, Rumsfeld, Cheney, Perle. Aproape 16 ani de când, cu farmecul său teoretic, l-a convins pe președintele american că libertatea poate fi exportată, că trebuie impusă cu forța: „Ori le aducem libertatea, ori ne distrug!”.

Și le-au adus libertatea, al cărui aer tare, încă, în anul 2017, se străduiesc să-i convingă să-l tragă pe nas, în narco-statul unde se străduiesc să supraviețuiască.

Aproximativ 30.000 (nu prea și-a pierdut nimeni timpul să-i numere cu atenție) de civili afgani morți („pagube colaterale”), din 2001 până în 2014 (pentru ultimii trei ani și jumătate am găsit statistici contradictorii), 2.400 de militari americani uciși, 20.000 – răniți; totul în numele libertății pe care, afgani și americani, n-o vor defini niciodată la fel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×